Gyoza to słynne na cały świat japońskie pierożki. Są  mniejsze od podawanych w Polsce pierogów, mają o wiele bardziej delikatne ciasto, a farsz to przeważnie mielona wieprzowina lub kaczka, kapusta pekińska, szczypiorek, imbir, czosnek i rozmaite przyprawy.

Gyoza

Pierożki gyoza występują także w wersji wegetariańskiej lub z farszem z owoców morza. Natomiast w przeciwieństwie do niektórych polskich odmian pierogów – pierożki gyoza nigdy nie występują w wersji „na słodko”.

Gyoza, podobnie jak tofu i wiele innych popularnych w Japonii przysmaków, pochodzi z Chin. Chińczycy zgodnie z wielowiekową tradycją spożywają pierożki gyoza w Nowy Rok, choć i w pozostałe dni jest to danie chętnie konsumowane przez najliczniejszy naród na Ziemi.

W Japonii pierożki gyoza serwuje się w barach, restauracjach, na ulicznych straganach i podczas festynów. Są niezwykle popularne w Tokio, gdzie sprzedaje się je prawie we wszystkich restauracjach, na ulicach i placach.

Pierożki gyoza można podawać na kilka sposobów. Gotowane na parze, smażone w głębokim oleju, lub podsmażane na parze. Ten trzeci sposób jest najpopularniejszy i polega na tym, że surowe gyoza najpierw smaży się na mocno rozgrzanym oleju, aby po jakimś czasie zalać je wodą i dusić pod przykryciem przez kilka minut, a potem odkryć je i po odparowani całej wody znów przez chwilę smażyć. W efekcie tych zabiegów powstaje chrupiący z jednej strony, a jednocześnie ugotowany na parze pierożek gyoza. Taką wersję możecie sobie zażyczyć w KENKO Kuchni Azjatyckiej. Bo właśnie w Poznaniu na 27 Grudnia znajdziesz prawdziwy smak Japonii.

Gyoza zawsze podawane są jako przystawka, z obowiązkowym dipem sojowym z dodatkami w postaci oleju sezamowego, chili lub octu ryżowego. Czasami występują także jako deser. Co ciekawe – zwykle podaje się je w liczbie sześciu, dwunastu lub osiemnastu sztuk.Podobnie jak najlepsze sushi otrzymujecie je zawsze parzyste.

Każda szanująca się japońska restauracji serwuje swoim klientom pierożki gyoza, przygotowane według tradycyjnych receptur i doprawione zgodnie ze sztuką mistrza kuchni. Można je też przyrządzić samemu, choć proces rozwałkowywania ciasta jest dość pracochłonny. Jesteśmy przekonani, że jeśli odwiedzisz naszą restaurację w centrum Poznania to zjesz doskonałe pierożki gyoza i inne dania kuchni japońskiej oraz wietnamskiej, koreańskiej, tajskiej czy chińskiej.