Kuchnia indonezyjska
Należy ubolewać, że kuchnia indonezyjska nie zdobyła na świecie tak wielkiej popularności jak inne kuchnie azjatyckie.
A przecież kuchnia indonezyjska, charakteryzująca się różnorodnością i wyrafinowaniem, potrafi zachwycić każdego, kto zdoła poznać jej uroki. Przepisy tej kuchni często wykorzystujemy w KENKO.
Kuchnia indonezyjska opiera się na ryżu, wraz z nieodłącznym dodatkiem mięsa, warzyw, owoców morza i aromatycznych przypraw. Chętnie korzysta także z miejscowych owoców; mango, bananów, orzechów kokosowych.
Kuchnia indonezyjska jako typowy posiłek oferuje nam połączenie ryżu z dwoma bądź trzema dodatkami w postaci mięsa ryb, kurczaka lub też warzyw. Do tego również zupa w postaci pożywnego bulionu, a wszystko to podawane jest w tym samym czasie.
Właściwie jedynym daniem, które kuchnia indonezyjska podarowała całemu światu, jest nasi goreng, czyli – dosłownie – smażony ryż. W swojej najprostszej odmianie składa się z ugotowanego i ostudzonego ryżu, który podsmaża się z dodatkiem cebuli i przypraw.
W wersji klasycznej, którą preferuje kuchnia indonezyjska, nasi goreng to podsmażany ryż, sos sojowy, kawałki omleta, warzywa, mięso i sos chili, zwany tutaj sambal.
Do każdego dania kuchnia indonezyjska oferuje sos sambal, przy czym trzeba pamiętać, że w Indonezji ten dodatek ma ponad tysiąc odmian! Sambal to specjalny sos na bazie chili. Jednym z najbardziej znanych jest sambal oelek – niezwykle ostra odmiana w formie przecieru sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, niekiedy z dodatkiem soli i soku z limonki. Ta przyprawa też jest zawsze obecna w KENKO.
Co ciekawe – jednym z dań, niezwykle popularnych w Dżakarcie, jest bakso. To delikatne klopsiki z dodatkiem mąki z tapioki, podawane w rosole z dodatkiem mięsa kurczaka i świeżego szczypiorku. A przy okazji to ulubione danie Baracka Obamy, który przez kilka lat mieszkał właśnie w Dżakarcie. A więc kuchnia indonezyjska potrafiła zachwycić nawet prezydenta Stanów Zjednoczonych.
Kuchnia indonezyjska jest wyjątkowa także pod jeszcze jednym względem – do jedzenia nie używa się tutaj pałeczek, jak w innych krajach Azji, lecz łyżki i widelca, trzymanych odpowiednio w prawej i lewej ręce. W KENKO możesz jeść i pałeczkami i widelcem i łyżką. Poproś obsługę. Testuj też różne smaki, zobacz jak inspiruje nas AZJA.