Kuchnia tajska
Kuchnia tajska, ze względu na geograficzne położenie Tajlandii, stanowi wielce osobliwy konglomerat dwóch kuchni z innych regionów. Można tu dostrzec wyraźne wpływy kuchni chińskiej z północy, oraz indyjskiej z zachodu.
Tej pierwszej kuchnia tajska zawdzięcza przede wszystkim podstawowe składniki i zamiłowanie do ryżu, choć w odróżnieniu od chińskiego sposobu przyrządzania potraw kuchnia tajska preferuje znacznie swobodniejsze podejście do przepisów i proporcji, a smak potrawy jest w głównej mierze zasługą indywidualnych upodobań kucharza.
Kuchnia tajska przejęła od Chińczyków także wok, naczynie bez którego nie dałoby się przygotować większości tajskich potraw. Dzięki tej drugiej kuchnia tajska przyjęła i twórczo rozwinęła wszelkie ostre potrawy, zwane ogólnie curry.
Wśród wszystkich kuchni wschodniej Azji kuchnia tajska należy do najbardziej specyficznych, a przez to najlepiej znanych i najłatwiejszych do odróżnienia, przede wszystkim ze względu na wielkie zamiłowanie do potraw pikantnych i aromatycznych. Jej odmienność wynika także ze stosowania własnych, oryginalnych składników, do których należą trawa cytrynowa, świeży imbir, liście limonki czy mleczko kokosowe. Te wszystkie smaki i aromaty odnajdziesz w potrawach serwowanych w KENKO Kuchnia Azjatycka.
Wśród podstawowych składników dań, oprócz wymienionego już wcześniej ryżu, kuchnia tajska szczególnie wysoko ceni sobie owoce morza, mniej popularne w Chinach, a przyrządzane na wiele różnych sposobów przez pomysłowych Tajów. Prawdopodobnie najbardziej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa yom tam i wszystkie jej pochodne. W jej skład wchodzą między innymi bulion, krewetki lub kawałki kurczaka, aromatyczne grzyby, czasami podawana bywa także z dodatkiem mleczka kokosowego.
Wielką popularność w krajach Europy kuchnia tajska zawdzięcza przede wszystkim niezwykle oryginalnym walorom smakowym swoich dań. Zestawienia słodko-kwaśnych smaków, pikantne sałatki i łagodne buliony, słynna wołowina w sosie krewetkowym czy kalmary smażone z czosnkiem to potrawy cieszące się stałym zainteresowaniem mieszkańców naszego kontynentu.
Składniki kuchni tajskiej:
- Galangal
- Liście kafir
- Sos rybny
- Ryż
- Pasty curry
- Limonka
- Mleczko kokosowe
- Cukier trzcinowy
- Sos sojowy
- Sos ostrygowy
- Makarony z ryżowym na czele
- Kolendra
- Bazylia tajska
- Pasta tamaryndowca
- Trawa cytrynowa i wiele więcej.