Ryby: Łosoś
Łosoś występuje najczęściej w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej w Morzu Białym i Bałtyku. Osiąga do 150 cm długości i może ważyć do 50 kg. Ryby hodowlane są dużo mniejsze. 99% łososia dostępnego na rynku ma od 4 do 7kg.
Łosoś w Kenko
W KENKO zamawiamy specjalnie dla nas odławianą rybę w wielkości powyżej 10kg. Tak dużą rybę zamawia w Polsce tylko kilka restauracji. Jej smak jest dużo lepszy niż małych osobników.
Łosoś jest uznawany za w rybę tłustą, jednak w tym przypadku nie należy się przejmować sformułowaniem „tłuste nie jest zdrowe”, wręcz przeciwnie, ze względu na swoje właściwości odżywcze z powodzeniem nada się dla osób będących na diecie odchudzającej oraz ceniących zdrowe odżywianie. Zapewnia uczucie sytości na długi czas i jest bogaty w witaminy i minerały.
Porcja łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod, który jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Natomiast zawarty w rybie potas działa bardzo korzystnie na układ krążenia. Niedobory potasu prowadzą do nadciśnienia arytmii i zaburzeń pracy serca. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz omega – 6 redukują poziom cholesterolu we krwi i wspomagają działanie serca i mózgu. Łosoś zawiera znaczne ilości selenu, w 100 g mięsa znajduje się od 44 do 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej.
Selen znakomicie wpływa na odporność organizmu oraz odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Ponadto jest źródłem cynku, który wpływa na jakość skóry i paznokci, witaminy A, która odpowiada za dobry wzrok oraz witaminy E spełniającą rolę ochrony przeciw wolnym rodnikom.
Kolejną zaletą łososia jest wysoki poziom witamin z grupy B, które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne oraz chronią przed anemią. Świeży łosoś jest bogatym źródłem białka i niską zawartością sodu.
W łososiu znajdują się znaczne pokłady witaminy D, zjedzenie 100 g tej ryby zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę aż do 87%. Ilość witamin i minerałów zależy od pochodzenia ryby.
W KENKO zawsze dbamy najwyższą jakość i świeżość łososia norweskiego, by serwować naszym Gościom wszystko to, co najlepsze.
Należy zdecydowanie podkreślić, że łosoś zajmuje jedno z najbardziej szanowanych pozycji na liście każdego profesjonalnego kucharza. Zupełnie zasłużenie, bowiem jego mięso jest wyśmienite, delikatne i soczyste. Ma bardzo charakterystyczny, wyrazisty smak. Dodatkowo na oddzielną pochwałę zasługuje jego przepiękna, intensywna pomarańczowo-różowa barwa, która stała się inspiracją nie tylko w kulinariach ale też w wielu dziedzinach naszego życia.
W KENKO przygotujemy dla Ciebie wybitnego łososia w wielu postaciach, mając na uwadze troskę o jak największą wartość odżywczą, aby Gość naszej restauracji mógł czerpać z bogactwa łososia w każdym daniu z naszej karty, w którym ta ryba występuje.
Bardzo dbamy by wszystkie serwowane przez nas ryby były tak świeże jak to tylko możliwe. Sprowadzamy tylko najlepsze sztuki bezpośrednio od najlepszych producentów.