Pho i Ramen!
Dwie azjatyckie potrawy w kategorii zup od lat stają w szranki i walczą o to, która z nich jest bardziej popularna, smaczniejsza, pożywniejsza i… bardziej skomplikowana. Są to oczywiście zupy pho i ramen. Przyjdź na naszej restauracji azjatyckiej i samodzielnie wybierz ulubioną.
Zupy pho i ramen pochodzą z dwóch różnych państw. Pho to wietnamska zupa bazująca na wołowym wywarze z dodatkiem imbiru, czosnku i przypraw. Podawana jest zazwyczaj z wołowiną, makaronem ryżowym, świeżymi ziołami i kiełkami. Ramen z kolei to najpopularniejsza zupa w Japonii, choć tak naprawdę pochodzi z Chin, jak zresztą wiele dań japońskiej kuchni. Jej cechą charakterystyczną jest specjalny rodzaj makaronu, zaś składniki pozostałe zależą w zasadzie od fantazji kucharza; ale na pewno musi wśród nich znaleźć się specjalny, długo gotowany i odpowiednio tłusty bulion.
Zupy pho i ramen największą popularność zyskały mniej więcej w tym samym czasie; choć ramen pochodzi z XIX wieku, a pho z połowy wieku XX, zupy pho i ramen zawojowały świat krótko po II wojnie światowej.
Pho stała się popularna dzięki migracjom Wietnamczyków spowodowanych konfliktem wojennym na półwyspie, ramen rozprzestrzenił się na cały świat nieco wcześniej, ale można powiedzieć, że zupy pho i ramen są mniej więcej „rówieśniczkami” jeśli chodzi o ich powszechną dostępność wśród mieszkańców spoza regionu ich pochodzenia.
Zupy pho i ramen mają wiele cech wspólnych; spożywa się je w podobny sposób, czyli najpierw wyjadając makaron i inne składniki pałeczkami, a na koniec wypijając pożywny bulion. Również serwuje się je w podobnych naczyniach. Zupy te w KENKO można także zamówić na wynos z odbiorem własnym lub dowozem.
Zupy pho i ramen są podobne pod jeszcze innym względem – w ich ojczyznach są daniem popularnym i podawanym bez względu na porę dnia. Można je zamówić na śniadanie, obiad i kolację. W Poznaniu to wygląda troszkę inaczej, ponieważ my mieszkańcy Wielkopolski jesteśmy wielkimi tradycjonalistami.
Inną cechą wspólną zupy pho i ramen jest mnogość składników i dość duża dowolność w ich konfiguracji. Specjaliści twierdzą, że na przykład pho może się składać w porywach z aż dwudziestu różnych ingrediencji. Ramen niewiele jej pod tym względem ustępuje, kilkanaście składników nie należy do rzadkości.
Zupy pho i ramen znane są też pod wspólną nazwą „zupek błyskawicznych”. Nie ma jednak nic bardziej błędnego. Obie wymagają sporo czasu, uwagi i doświadczenia w przygotowywaniu. Jeśli chcesz sprawdzić jak smakuje najlepsze pho w Poznaniu a może i najlepszy ramen w Poznaniu, przyjdź proszę na ul. 27 Grudnia 3