Cieszy się największą popularności wśród Hiszpan, Greków i Chorwatów. W krajach tych uważana jest za najcenniejszą rybę. Dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Świetnie nadaje się jako składnik sushi.

Dorada – występowanie i znaczenie

Dorada występuje w wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniej części Atlantyku. To ryba morska, średniej wielkości z rodziny prażmowatych. Ubarwiona srebrzyście z ciemniejszym grzbietem i jaśniejszym brzuchem. Cieszy się największą popularności wśród Hiszpan, Greków i Chorwatów. W krajach tych uważana jest za najcenniejszą rybę. Dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Świetnie nadaje się jako składnik sushi.

Dorada charakteryzuje się białym zwartym, soczystym charakterystycznym w smaku delikatnym mięsem. Jest niskokaloryczna mimo swej wysokiej wartości odżywczej. Mięso dorady  doceniane jest za właściwości przeciwzapalne, powinna pojawić się także w diecie u osób cierpiących na astmę, alergię i zapalenie stawów. Zawarte w mięsie składniki poprawiają zdolności poznawcze takie jak koncentracja czy pamięć. Ryba ta jest bogatym źródłem żelaza, dlatego sprawdzi się jako stały dodatek do diety dla osób z niedokrwistością. Warto podawać ją z warzywami bogatymi w witaminę C, dzięki czemu większa przyswajalność zawartego w niej żelaza.

Sposób na doradę

Niewątpliwą zaletą dorady jest to, że w porównaniu z innymi rybami, ta ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W 100 gramach mięsa znajdziemy 1,12 g tłuszczów wielonienasyconych co daje nam wartość kilkukrotnie większą  niż w innych niskokalorycznych rybach takich jak flądra czy halibut.

W KENKO dorada pojawia się zarówno w sushi i jej białe mięso jest bardzo lubiane przez Gości, jak i w daniach kuchni ciepłej. Przyjdź do KENKO Kuchnia Azjatycka i sprawdź na jak wiele sposobów można podać mięso dorady. Zarówno na surowo jak i poddana obróbce termicznej smakuje doskonale.