Halibut to ryba drapieżna, która występuje głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz Oceanu Pacyficznego.  Osiąga do 3,5 m długości i może ważyć aż do 220 kg. Kształt ciała ma płaski, owalny, asymetryczny, z szerokim otworem gębowym. Halibut jest rybą głębinową, żyje w głębokościach od 200 do 1600 m.  Jest największym przedstawicielem rodziny flądrowatych.

Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych mięso halibuta jest doceniane ze względu na swój charakterystyczny smak. To bardzo smaczne, delikatne oraz niezwykle soczyste mięso, co zapewne zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Halibut pomimo wysokiej ceny jest rybą chętnie zamawianą w KENKO. W sushi najczęściej pojawi się w sashimi, nigiri lub gunkanach. Jest rybą doskonale nadającą się do ceviche lub przyrządzania na parze.

Do KENKO Kuchni Azjatyckiej przyjeżdżają najczęściej halibuty wielkości ok 10kg. Ta wielkość ryby daje bardzo zwarte „jędrne” mięso, które świetnie się sprawdza w sushi.­

Koryfena zawiera dużo potasu. Potas jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego działania nerwów oraz mięśni. Potas potrafi obniżać ciśnienie krwi więc spożywanie koryfeny jest polecane osobom chorującym na nadciśnienie. Ponadto  jest bogatym źródłem  witaminy A i wapnia wzmacnia zatem nasze kości skórę i paznokcie. Nie można zapomnieć także o zbawiennych dla naszego organizmu wysokonienasyconych kwasach omega-3, których nasz organizm sam nie produkuje, dlatego nie bez przyczyny nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Ich niedobór powoduje groźne dla zdrowia skutki: powstanie zmian skórnych, zaburzenia wzrostu u dzieci, przesuszenie skóry, zmniejszona odporność na infekcje, opóźnione gojenie się ran, nadmierna kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej.

            Dbajmy wszyscy o swoje zdrowie sięgając często po ryby. My w KENKO dbamy o to, by oprócz różnorodności ryb jakie Ci proponujemy, były one zawsze świeże i smaczne. Każda sprowadzona koryfena dociera do nas w najkrótszym możliwym czasie. Bardzo dbamy, by wszystkie nasze ryby były bardzo dobrej jakości.