Nie ma co do tego żadnych wątpliwości; kuchnia azjatycka jest znana na całym świecie, a jej popularność w ciągu ostatniego półwiecza wzrosła tak znacznie, że można już mówić o prawdziwej fascynacji tym zjawiskiem w wielu krajach.

Co sprawiło, że kuchnia azjatycka podbiła serca i żołądki milionów ludzi na całym globie? Dlaczego stała się tak popularna i jest ceniona od Nowego Jorku po Moskwę? Czym wyróżnia się na tle innych sztuk kulinarnych świata? Dlaczego restauracje azjatyckie są tak chętnie odwiedzane?

Przede wszystkim kuchnia azjatycka jest niezwykle zdrowa. Jeśli podaje się w niej mięso, to zazwyczaj drób, oczywiście ryby, z rzadka wieprzowinę czy wołowinę, a zawsze wszystko smażone jest w bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótko. Obfitość warzyw i aromatycznych przypraw dodatkowo daje gwarancję wysokich wartości odżywczych i żadnych problemów z trawieniem.

Kuchnia azjatycka jest również ze swojej natury dietetyczna, czyli nietucząca. Niska kaloryczność potraw i specyficzny sposób ich przyrządzania sprawiają, że ciężko wśród osób żywiących się tak na co dzień znaleźć ludzi otyłych, albo chociażby z nadwagą. Czy to przekonuje Cię by odwiedzać restaurację azjatycką?

Kolejna rzecz, dzięki której kuchnia azjatycka cieszy się tak wielkim powodzeniem, jest jej wyjątkowa oryginalność, przejawiająca się w zupełnie nieznanych Europejczykom czy mieszkańcom innych kontynentów smakach, w dodatku zestawianych ze sobą w sposób całkowicie niezwykły a przy tym harmonijny.

Warto także pamiętać, że to właśnie kuchnia azjatycka dała początek wielu daniom wegetariańskim. Można nawet powiedzieć, że to właśnie ona jest prapoczątkiem tak modnego w ostatnich latach sposobu odżywiania się z wykluczeniem mięsa.

I na koniec – mamy nadzieję, że to nie będzie dla nikogo zaskoczeniem – kuchnia azjatycka jest… prosta. Przepisy na potrawy są niezbyt skomplikowane, składniki do ich przyrządzania dostępne w wielu sklepach, a łatwość szykowania dań sprawia, że każdy może sam przygotować w domu sajgonki, kaczkę po pekińsku, sushi czy bulion rybny z makaronem ryżowym.

Oczywiście tu pojawia się pewien paradoks. Bo właśnie w tej prostocie kryje się cała trudność. Przygotowywać dania inspirowane kuchnią azjatycką na wysokim poziomie, to jednak prawdziwa sztuka.

Dlatego kuchnia azjatycka wszystkie swoje uroki objawia dopiero w rękach specjalistów,  najlepiej więc poznawać ją w jednej z naszych azjatyckich restauracji.

Inspiruje nas Azja.