Kuchnia koreańska rosnącą popularność w wielu krajach zawdzięcza nie tylko swojej opinii jednej z najzdrowszych kuchni świata.

Podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu, kuchnia koreańska opiera się na ryżu i makaronie, oczywiście z dodatkiem rozmaitych dań towarzyszących, noszących jedną wspólną nazwę – banchan. Dania te bazują na mięsach, warzywach oraz soi w różnych formach i postaciach.
Najbardziej znane danie, jakim kuchnia koreańska zawojowała świat, jest kimchi. To pikantna potrawa z kiszonej kapusty lub z innych warzyw. Kimchi w Korei spożywa się codziennie, o różnych porach dnia i w różnych wariantach. Bywa serwowane także z dodatkiem mięsa, krewetek lub kalmarów.
Kuchnia koreańska rozróżnia dwa główne rodzaje kimchi – tradycyjne, czyli z duża ilością sproszkowanej papryki chili, oraz tak zwane białe kimchi, czyli wersję łagodną, bez ostrych przypraw.

Kuchnia koreańska rosnącą popularność w wielu krajach zawdzięcza nie tylko swojej opinii jednej z najzdrowszych kuchni świata. Do jej znajomości przyczyniają się również koreańskie seriale, mające na całym globie bardzo wielu widzów. To właśnie dzięki tym serialom mieszkańcy między innymi w Polsce dowiedzieli się, że kuchnia koreańska to nie tylko kimchi, ale również juk, czyli rodzaj owsianki, jedno z najpopularniejszych śniadań bohaterów wieloodcinkowych telenoweli. Kuchnia koreańska to w pierwszej kolejności dania bardzo starannie przygotowywane, zawsze z wielką dbałością o estetykę. Nigdzie indziej kolory potraw nie odgrywają tak wielkiej roli jak w kuchni koreańskiej. Ta dbałość o kolorowe talerze jest tym co nam się w KENKO bardzo podoba. Kuchnia koreańska to również wielkie przywiązanie do rodzimej tradycji kulinarnej. Wiele receptur pochodzi sprzed wieków i cały czas są stosowane bez znaczących zmian.

Swoją doskonałą opinię kuchnia koreańska zawdzięcza również niskiej zawartości tłuszczu we wszystkich potrawach serwowanych na koreańskich stołach. Czy trzeba iść do restauracji koreańskiej by sprawdzić te smaki? W każdym kolejnym menu KENKO można znaleźć smaki lub nawet konkretne koreańskie potrawy.
Oczywiście jak każda kuchnia azjatycka, tak i kuchnia koreańska nie może się obejść bez przypraw, przy czym tutaj królują wszelkie ostre i pikantne smaki; czosnek, chili, zielona cebula oraz niezwykle popularny i dostępny na każdym straganie warzywnym żeńszeń.
Tak oto inspiruje nas Azja.