Kuchnia koreańska
Kuchnia koreańska rosnącą popularność w wielu krajach zawdzięcza nie tylko swojej opinii jednej z najzdrowszych kuchni świata.
![](https://kenko.pl/wp-content/uploads/2018/08/kenko-kuchnia-koreanska3-1024x683.jpg)
Podobnie jak kuchnie innych krajów Dalekiego Wschodu, kuchnia koreańska opiera się na ryżu i makaronie, oczywiście z dodatkiem rozmaitych dań towarzyszących, noszących jedną wspólną nazwę – banchan. Dania te bazują na mięsach, warzywach oraz soi w różnych formach i postaciach.
Najbardziej znane danie, jakim kuchnia koreańska zawojowała świat, jest kimchi. To pikantna potrawa z kiszonej kapusty lub z innych warzyw. Kimchi w Korei spożywa się codziennie, o różnych porach dnia i w różnych wariantach. Bywa serwowane także z dodatkiem mięsa, krewetek lub kalmarów.
Kuchnia koreańska rozróżnia dwa główne rodzaje kimchi – tradycyjne, czyli z duża ilością sproszkowanej papryki chili, oraz tak zwane białe kimchi, czyli wersję łagodną, bez ostrych przypraw.
![](https://kenko.pl/wp-content/uploads/2018/08/kenko-kuchnia-koreanska1-1024x683.jpg)
Kuchnia koreańska rosnącą popularność w wielu krajach zawdzięcza nie tylko swojej opinii jednej z najzdrowszych kuchni świata. Do jej znajomości przyczyniają się również koreańskie seriale, mające na całym globie bardzo wielu widzów. To właśnie dzięki tym serialom mieszkańcy między innymi w Polsce dowiedzieli się, że kuchnia koreańska to nie tylko kimchi, ale również juk, czyli rodzaj owsianki, jedno z najpopularniejszych śniadań bohaterów wieloodcinkowych telenoweli. Kuchnia koreańska to w pierwszej kolejności dania bardzo starannie przygotowywane, zawsze z wielką dbałością o estetykę. Nigdzie indziej kolory potraw nie odgrywają tak wielkiej roli jak w kuchni koreańskiej. Ta dbałość o kolorowe talerze jest tym co nam się w KENKO bardzo podoba. Kuchnia koreańska to również wielkie przywiązanie do rodzimej tradycji kulinarnej. Wiele receptur pochodzi sprzed wieków i cały czas są stosowane bez znaczących zmian.
![](https://kenko.pl/wp-content/uploads/2018/08/kenko-kuchnia-koreanska2-1024x683.jpg)
Swoją doskonałą opinię kuchnia koreańska zawdzięcza również niskiej zawartości tłuszczu we wszystkich potrawach serwowanych na koreańskich stołach. Czy trzeba iść do restauracji koreańskiej by sprawdzić te smaki? W każdym kolejnym menu KENKO można znaleźć smaki lub nawet konkretne koreańskie potrawy.
Oczywiście jak każda kuchnia azjatycka, tak i kuchnia koreańska nie może się obejść bez przypraw, przy czym tutaj królują wszelkie ostre i pikantne smaki; czosnek, chili, zielona cebula oraz niezwykle popularny i dostępny na każdym straganie warzywnym żeńszeń.
Tak oto inspiruje nas Azja.