Cechą, którą wyróżnia się kuchnia wietnamska, jest umiejętność łączenia przeciwstawnych smaków. Kuchnia wietnamska jest tylko lekko pikantna, ale za to zawsze jednocześnie słodka, słona i kwaśna…

Jeden ze znanych blogerów kulinarnych napisał kiedyś, że kuchnia wietnamska przypomina mu puszkę, do której ktoś wrzucił wszystkie smaki i bardzo długo potrząsając niezwykle dokładnie je wymieszał. To porównanie jak najbardziej pasuje do zjawiska, noszącego nazwę kuchnia wietnamska.
Trzeba jednak zauważyć, że kuchnia wietnamska znacznie różni się w zależności od miejsca pochodzenia; na północy jest delikatniejsza i zdecydowanie bardziej mięsna, w centrum kraju obfitująca w owoce morza i bardziej wyszukana, a na południu najbardziej aromatyczna, owocowa i pikantna. Restauracja wietnamska tu i tam może więc serwować zupełnie różne dania.

Kuchnia wietnamska bez względu na region charakteryzuje się jednak zamiłowaniem do świeżych ziół. Wietnamczycy z upodobaniem używają ziół w kuchni, a prym wiodą tutaj kolendra, mięta, bazylia oraz pachnotka, zwana też po japońsku shiso. Shiso jest obok kolendry ziołem, którego nigdy nie brakuje w KENKO Kuchni Azjatyckiej. Nie tylko z tego powodu, że jest obecna na talerzach sushi. Jest obecna w wielu naszych potrawach, bo jest to prawdziwy smak Azji.
Inną cechą, którą wyróżnia się kuchnia wietnamska, jest umiejętność łączenia przeciwstawnych smaków. Kuchnia wietnamska jest tylko lekko pikantna, ale za to zawsze jednocześnie słodka, słona i kwaśna. Cukier palmowy wraz z niezwykle słodkimi owocami dodają słodyczy, słynny wietnamski sos rybny to aromat i słony smak w jednym, a tamarynowiec i owoce limonki, a zwłaszcza ich sok, to kwintesencja kwaśności.

Z mięs kuchnia wietnamska najbardziej upodobała sobie drób, a szczególnie mięso z kaczki, które podawane jest na kilkadziesiąt sposobów i w różnych zestawieniach. Popularna jest także wieprzowina.
Kuchnia wietnamska słynie również z doskonałych kiszonych warzyw; podaje się tutaj nawet kiszone arbuzy a także marynowane w occie ryżowym warzywa.
Jedną z potraw, które kuchnia wietnamska podarowała światu, jest słynna zupa pho, serwowana w dwóch podstawowych wersjach; pho bo z wołowiną i pho ga z mięsem kurczaka. Ten aromatyczny rosół, obowiązkowo doprawiony świeżą kolendrą i zawsze podawany z makaronem ryżowym jest w Wietnamie daniem popularnym zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Pewnie nie wiecie, że Wietnamczycy tą właśnie zupę zawdzięczają Francuzom.
Inna znana potrawa, jaką może się pochwalić kuchnia wietnamska, to sajgonki, czyli kilka rodzajów farszu, zarówno w odmianie mięsnej jak i bezmięsnej, zawijanych w cienki jadalny papier ryżowy.
Kuchnia Wietnamska jest bardzo lubiana przez Europejczyków a dla nas jest niewyczerpanym ,źródłem fantastycznych przepisów.
Inspiruje nas Azja.