Makrela występuje wzdłuż europejskich i północno-amerykańskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Ma wąskie ciało z dużym otworem gębowym. Dorosłe osobniki osiągają do 50 cm długości i do 1 kilograma wagi. Są to ryby wędrowne, jesienią i zimą żerują na dnie natomiast od wiosny tworzą ławicę i kierują się w tereny tarłowe.

Makrela – bogate źródło kwasów Omega-3

Makrela należy do ryb tłustych zatem jest źródłem dobroczynnych kwasów omega-3. Kwasy normalizują poziom trójglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne. Pobudzają produkcję tlenku azotu przyczyniając się do zmniejszenia ciśnienia we krwi. Witamina D, zawarta w makreli pomaga wchłaniać potas i fosfor, transportuje wapń do kości zatem spożywanie makreli jest ważne dla osób, które są w grupie zwiększonego ryzyka ubytku masy kostnej. Dodatkowo witamina D wygasza procesy prozapalne przeciwdziałając chorobom autoimmunologicznym.

Makrela – sushi

Znajdziemy w niej także znaczną ilość selenu, w 100 g jest aż 80% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek. Ma w sobie dużą zawartość białka zatem z powodzeniem można zastąpić nią mięso czerwone lub drób. Zawiera aminokwasy takie jak leucyna, izoleucynę i lizynę

Mięso tej ryby ma kolor beżowy z przerostami mięśni o ciemniejszym zabarwieniu. Jest to tłusta ryba więc nadaje się do grillowania, po obróbce mięso jest jędrne i soczyste. W KENKO by przygotować sushi z makreli, najpierw musimy ją odpowiednio przygotować. Musi poleżeć najpierw w soli, a potem marynuje się w occie ryżowym i sake (jap. shime saba). Z tak przygotowanych filetów można zrobić nigiri, tradycyjne „sprasowane“ sushi lub kaburamaka – bouzushi, czyli rolkę z rybą na zewnątrz. Jakiegokolwiek jednak sushi nie przygotujemy z shime saba, będzie ono przypominało w smaku pierwotne sushi, od którego zaczęła się jego historia. Przyjdź do KENKO i poznaj prawdziwy tradycyjny smak sushi.