Labraks inaczej okoń morski. To gatunek morskiej ryby okoniokształtnej z rodziny moronowatych (Moronidae),wcześniej zaliczany do strzępielowatych.

Występuje w Morzu Śródziemnym , Morzy Połnocnym i Atlantyku czasami można ją spotkać także w Bałtyku. Żyje w ławicach. Spotyka na w ujsciach rzek. Zimę spędza w głębszych partiach wody. Labraks jest drapieżnikiem.

Osiąga do 1 m długości i około 10-12 kg masy. Ciało wydłużone. Grzbiet jest ciemnoszary, boki jaśniejsze ze srebrzystym połyskiem, brzuch biały. Linia boczna jest czarna. Na górnej, wewnętrznej pokrywie skrzelowej czarnoszara plama. Jest drapieżnikiem. Poluje na małe, żyjące w ławicach ryby (śledzie, sardynki, sardele itp.). Poławiany i hodowany na potrzeby handlu.

Labraks jest wysoko cenioną ryba konsumpcyjną ze względu na walory smakowe. Mięso bezosciste o charekterystycznym delikatnym smaku, cenione przez smakoszy ryb. Jest przyrządzany na wiele sposobów. Mięso zawiera duże ilości witaminy A55 oraz witaminy E.