Warto wiedzieć, że pałeczki do sushi wcale nie są obowiązkowe! To raczej zwyczaj pochodzący z Europy i USA…

Pałeczki do sushi, zwane po japoński hashi, to dalekowschodni odpowiednik naszych sztućców. Przeważnie są to dwa drążki wykonane z drewna, bambusa, ale mogą być także z porcelany, kości, metalu, a nawet metali szlachetnych.Najczęściej spotykane jednorazowe pałeczki do sushi zrobione są z bambusa lub drewna i nazywają się waribashi. Podaje się je zawsze złączone, co dowodzi, że nikt ich przedtem nie używał. Takie właśnie ekologiczne i bardzo higieniczne pałeczki otrzymasz w KENKO.

Czasami pałeczki do sushi bywają lakierowane i dzięki temu stają się wodoodporne, mogą więc służyć z powodzeniem także do konsumowania innych specjałów kuchni azjatyckiej.Warto wiedzieć, że pałeczki do sushi wcale nie są obowiązkowe! To raczej zwyczaj pochodzący z Europy i USA. W Japonii bardzo często sushi je się po prostu rękami, maczając pojedyncze kawałki w sosie sojowym i wkładając je w całości do ust. W takim przypadku na stole niezbędny jest oczywiście mały ręcznik i miseczka z wodą do opłukania palców.

Jak jeść pałeczkami?

Jeśli chcemy, aby pałeczki do sushi pomagały nam w jedzeniu, zamiast przeszkadzać, musimy nauczyć się kilku podstawowych zasad, w jaki sposób należy się z nimi obchodzić.

Jedną pałeczkę ujmujemy między palec wskazujący a kciuk u nasady tuż przy dłoni, a przytrzymujemy ją palcem środkowym i serdecznym. Ta pałeczka do sushi to podstawa i jest ona nieruchoma.

Druga pałeczka do sushi jest ruchoma i należy ją umieścić równolegle do pierwszej, przytrzymując kciukiem i palcem wskazującym. Tą górną możemy swobodnie poruszać, choć oczywiście wymaga to pewnej wprawy. Przy jej pomocy właśnie chwytamy pojedyncze krążki sushi, dociskając je do podstawy, czyli pałeczki nieruchomej, manewrując przy tym kciukiem i palcem wskazującym.

Pałeczki do sushi w żadnym wypadku nie mogą być oblizywane, nie należy nimi wymachiwać na wszystkie strony, czy przy ich pomocy wskazywać zainteresowanym inne przedmioty. Nie powinno się także trzymać ich w zaciśniętej pięści i pod żadnym pozorem nie wolno ich wbijać w sushi czy ryż!
Jeśli do tej pory nie opanowaliście posługiwania się pałeczkami, przyjdźcie koniecznie do KENKO. Nasze kelnerki nauczą i podpowiedzą jak w szybki sposób opanować posługiwanie się pałeczkami.