Rodzaje sushi!
Tradycyjna kuchnia japońska wyróżnia pięć podstawowych form sushi: nigiri, futomaki, hosomaki, uramaki, temaki. Aby nie popełnić gafy podczas zamawiania, warto nauczyć się te formy odróżniać, co wcale nie jest skomplikowane. Jeśli jeszcze tego nie opanowaliście poproście obsługę w KENKO Kuchni Azjatyckiej. Wszyscy chętnie Wam wszystko przypomną.
Nigiri
Zacznijmy od nigiri, które zupełnie nie wygląda tak, jak przeciętny Polak wyobraża sobie sushi. Nigiri to po prostu kulka ryżu, na której z wdziękiem spoczywa plasterek łososia, kawałek naleśnika lub jeszcze coś innego. Nazwa nigiri oznacza dosłownie „formowane ręką”, bo tak właśnie powstaje ten rodzaj sushi. Dodajmy, że nigiri jest jedną z pierwszych form sushi notowaną w dziejach kuchni japońskiej. Mówi się, że dobry sushi master za każdym razem wyjmuje z miski z ryżem równo 111 ziaren ryżu. Sprawdź jak wygląda i smakuje najlepsze sushi w Poznaniu.
Futomaki
Futomaki z kolei to gruba rolka z ryżem w płatku z glonów nori, we wnętrzu której znajdować się muszą przynajmniej cztery składniki. Mogą to być ryby, owoce morza, warzywa, awokado lub jeszcze coś innego. Nazwa futomaki pochodzi od przymiotnika futoi, co oznacza „gruby” bądź „tłusty”. Z wyglądu już przypomina to, co uznajemy za klasyczne sushi. To Wasza ulubiona forma sushi w naszej restauracji.
Hosomaki
Hosomaki zaś to cienka rolka, obowiązkowo z ryżem i płatkiem nori, ale wewnątrz – tylko z jednym składnikiem. Zazwyczaj jest nim ryba, a w odmianie wegetariańskiej – warzywa świeże lub marynowane. Nazwa hosomaki również pochodzi od japońskiego przymiotnika; hosoi oznacza „chudy” bądź „cienki”, „pojedynczy” . Rolka, z której zwijane są hosomaki, krojona jest tradycyjnie na sześć równych części.
Uramaki
Uramaki to sushi w wersji odwróconej, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz rolki. Czasami dodatkowo uramaki bywa obtoczone w sezamie. Ten rodzaj sushi jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie dorobił się nawet swojej własnej nazwy – California Roll. Uramaki najczęściej w swoim przebogatym wnętrzu zawiera awokado, paluszki krabowe i ogórka, albo kampyo.
Temaki
I wreszcie temaki, czyli największe sushi w mieście. To ryż i kilka składników, zawinięte w pojedynczy płatek glonów nori, zazwyczaj w kształcie rożka. Temaki podaje się w jednym kawałku, a w jego wnętrzu można znaleźć wszystko: pokrojone kawałki ryb, owoce morza, naleśnik, warzywa, pikle, omlet i grzyby.