Śledź w Polsce to bardzo niedoceniana ryba, głównie kojarzona jest jako dodatek do mocnych alkoholi a tak naprawdę to wykwintna ryba o znakomitym smaku. Warto jeść go dużo częściej w innych postaciach niż jako zimna przystawka.

Śledź – bogactwo witamin

Śledzie mają bardzo delikatne i smaczne mięso. Stwierdzono w nim wiele wysoko przyswajanej witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok ale także wzmacnia skórę włosy i paznokcie. Natomiast zawarta w śledziu witamina E stymuluje wzrost. Śledź to też bogactwo witamin z grupy B, np. B12 – składnik szczególnie istotny w naszym organizmie, chroniący przed niedokrwistością.

Mięso śledzia jest źródłem jodu, który reguluje hormony w tarczycy oraz wapnia wzmacniającego kości i żelaza zapobiegającego anemii. Zawierają 17 gram tłuszczu na 100 gram mięsa lecz aż 70 procent z tego to nienasycone kwasy omega-3  poprawiających ciśnienie tętnicze i obniżających stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto śledź ma w sobie pokłady pełnowartościowego i łatwo przyswajanego białka, co na pewno zainteresuje sportowców.

Dodatkowo śledzia można spokojnie włączyć do diety odchudzającej ponieważ zawarty w nim potas pomaga usunąć z organizmu nadmiary wody natomiast obecne kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. Niedobory tych kwasów mogą spowodować osłabienie układu odpornościowego,  depresję, senność, choroby układu krążenia i skóry.

Spożywanie śledzi wpływa korzystnie na zwiększenie ilości serotoniny w organizmie co pozwala nam co pozytywnie wpływa na nasz nastrój zatem warto dołączyć je do naszej diety.

Sprawdź jak my przygotowujemy w KENKO śledzia. Ta ciekawa ryba pojawia się w naszych bento boxach oraz w różnej postaci w sushi. Dobrze przygotowane nigiri ze śledziem jest obłędne.