W tradycyjnej kuchni japońskiej, prócz szerokiej gamy makaronów z mąki ryżowej, wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje makaronu: soba, udon i somen. Stanowią one ważny składnik wielu dań, nie tylko słynnych zup. Bez ich udziału menu w japońskiej restauracji byłoby niepełne. Czym różnią się od siebie makarony soba, uden i somen? Zaraz się dowiecie ale pamiętajcie by sprawdzić ich smak w naszej restauracji.

Soba

Pierwszy z nich – soba – to makaron wytwarzany z mąki gryczanej. Jest w kolorze brązowym, choć czasami może być nawet zielony, o ile jednym z dodatków przy jego tworzeniu była zielona herbata. Bardzo cienki, spożywany zazwyczaj na gorąco w aromatycznym bulionie, lub też na zimno, podawany na tacce z cienkich bambusowych deseczek, zawsze z dodatkiem sosów z przeróżnymi składnikami; kawałkami smażonego tofu, surowym jajkiem, wodorostami lub chrupiącymi kawałeczkami smażonej mąki. Jego długie, ciągnące się nitki w tradycji japońskiej symbolizują długie i szczęśliwe życie. Makaron soba jest także bardzo zdrowy, ponieważ używana do niego mąka ze zmielonych ziaren gryki jest bogata w magnez i żelazo. W KENKO możecie znaleźć dania z tym makaronem.

 

Udon

Udon to gruby i szeroki makaron z mąki pszennej, niezbędny składnik wielu zup, podawany wyłącznie na ciepło. Z dodatkiem bulionu dashi i drobno posiekaną szalotką oraz krewetkami i podsmażanym tofu stanowi przepyszna potrawę, bez której trudno sobie wyobrazić dobry obiad w japońskiej restauracji. Do makaronu udon podaje się także bardzo często warzywa w tempurze lub owoce morza. Tempura też oczywiście jest obecna w menu KENKO.

Somen

Somen z kolei to najcieńszy i najbardziej delikatny z japońskich makaronów. Nazywany czasami makaronem cesarskim. Powstaje z mąki pszennej, podaje się go albo na ciepło, jako dodatek do zup lub dań z mięsem, albo na zimno, jako doskonały dodatek do ekspresowych kolacji. Największe zalety makaronu somen to wyborny smak i szybkość przyrządzania – gotuje się go we wrzątku zaledwie dwie minuty, po czym należy go schłodzić na sitku w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaje sprężysty, nie rozpada się mimo delikatniej konstrukcji i smakuje wybornie.

Pamiętajcie o lodzie. To ciekawy trik, który jest istotny dla jakości Waszych dań.

Makarony soba, udon i somen są niezbędnym dodatkiem do wielu potraw w tradycyjnej kuchni japońskiej, a ich smak z pewnością zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Restauracja KENKO to stale zmieniające się menu. Te japońskie makarony ale i makarony chińskie czy tajskie znajdziecie u nas.

Jeśli szukacie w Poznaniu prawdziwej azjatyckiej kuchni zapraszamy na ul. 27 Grudnia 3