Kuchnia tajska, ze względu na geograficzne położenie Tajlandii, stanowi wielce osobliwy konglomerat dwóch kuchni z innych regionów. Można tu dostrzec wyraźne wpływy kuchni chińskiej z północy, oraz indyjskiej z zachodu.

Tej pierwszej kuchnia tajska zawdzięcza przede wszystkim podstawowe składniki i zamiłowanie do ryżu, choć w odróżnieniu od chińskiego sposobu przyrządzania potraw kuchnia tajska preferuje znacznie swobodniejsze podejście do przepisów i proporcji, a smak potrawy jest w głównej mierze zasługą indywidualnych upodobań kucharza. Kuchnia tajska przejęła od Chińczyków także wok, naczynie bez którego nie dałoby się przygotować większości tajskich potraw. Dzięki tej drugiej kuchnia tajska przyjęła i twórczo rozwinęła wszelkie ostre potrawy, zwane ogólnie curry.

Wśród wszystkich kuchni wschodniej Azji kuchnia tajska należy do najbardziej specyficznych, a przez to najlepiej znanych i najłatwiejszych do odróżnienia, przede wszystkim ze względu na wielkie zamiłowanie do potraw pikantnych i aromatycznych. Jej odmienność wynika także ze stosowania własnych, oryginalnych składników, do których należą trawa cytrynowa, świeży imbir, liście limonki czy mleczko kokosowe. Te wszystkie smaki i aromaty odnajdziesz w potrawach serwowanych w KENKO Kuchnia Azjatycka.

Wśród podstawowych składników dań, oprócz wymienionego już wcześniej ryżu, kuchnia tajska szczególnie wysoko ceni sobie owoce morza, mniej popularne w Chinach, a przyrządzane na wiele różnych sposobów przez pomysłowych Tajów. Prawdopodobnie najbardziej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa yom tam i wszystkie jej pochodne. W jej skład wchodzą między innymi bulion, krewetki lub kawałki kurczaka, aromatyczne grzyby, czasami podawana bywa także z dodatkiem mleczka kokosowego.

Wielką popularność w krajach Europy kuchnia tajska zawdzięcza przede wszystkim niezwykle oryginalnym walorom smakowym swoich dań. Zestawienia słodko-kwaśnych smaków, pikantne sałatki i łagodne buliony, słynna wołowina w sosie krewetkowym czy kalmary smażone z czosnkiem to potrawy cieszące się stałym zainteresowaniem mieszkańców naszego kontynentu.

Składniki kuchni tajskiej:

  • – Galangal
  • – Liście kafir
  • – Sos rybny
  • – Ryż
  • – Pasty curry
  • – Limonka
  • – Mleczko kokosowe
  • – Cukier trzcinowy
  • – Sos sojowy
  • – Sos ostrygowy
  • – Makarony z ryżowym na czele
  • – Kolendra
  • – Bazylia tajska
  • – Pasta tamaryndowca
  • – Trawa cytrynowa i wiele więcej.

Warsztaty kuchni tajskiej organizujemy wspólnie z Akademią Gotowania, która jest naszym partnerem. Skorzystaj z poniższej opcji w celu rezerwacji terminu bezpośrednio na stronie naszego partnera.

W celu rezerwacji terminu dla firm/grup prosimy o kontakt pod numerem 501 335 636