Węgorze choć bardzo drogie warte są swojej ceny. Ich smak jest nieporównywalny, z żadną inną rybą. Sprawdź smak Anago i Unagi w KENKO.

Węgorz słodkowodny – Unagi

Węgorz słodkowodny – po japońsku Unagi, inaczej też węgorz japoński, występuje głownie w zlewisku  Morza Japońskiego. Charakteryzuje się wężowatym ciałem i śluzową skórą. Samce uzyskuje do 50 cm długości i 1,5kg samice do 150 cm i 6 kilo.

Unagi jest częstym składnikiem kuchni japońskiej. Podaje się go na przykład w sushi bądź jako sashimi. Ma w sobie wysoką zawartość białka, witaminy A i wapnia. Trzeba pamiętać, że surowy węgorz jest trujący i trzeba go przygotować przed podaniem. Mięso węgorza słodkowodnego znane jest z wyrazistego i bogatego smaku. Z powodu intensywnego smaku łączy się go z neutralnymi dodatkami, jak sam ryż bądź odświeżający ogórek. W Japonii w takim wydaniu w jest ulubioną potrawą w upalne letnie dni. Jest tam tak popularną i szanowaną rybą, że tworzone są dla niej specjalne restauracje poświęcone tylko Unagi.

Węgorz słonowodny – Anago

Węgorz słonowodny – po japońsku Anago. Zamieszkuje zachodnio – północną część Pacyfiku.

W przeciwieństwie do wyrazistego Unagi, mięso Anago jest delikatniejsze, ma delikatny smak o lekkiej słodyczy i przyjemnej miękkiej teksturze rozpływającej się w ustach. Anago często jest gotowane i dodawane do sushi bądź smażone w tempurze.